سرطان پستان نوعی از سرطانهای شایع در ایران میباشد که با رشد سلولها در بافت پستان شروع میشود.
پس از سرطان پوست، سرطان پستان شایع ترین سرطانی است که در زنان در ایالات متحده تشخیص داده میشود. اما سرطان پستان فقط در زنان اتفاق نمیافتد. همه افراد با مقداری بافت پستان متولد میشوند، بنابراین هر کسی ممکن است به این نوع سرطان مبتلا شود.
نرخ بقای سرطان پستان افزایش یافته است و تعداد افرادی که بر اثر سرطان پستان جان خود را از دست میدهند، به طور پیوسته در حال کاهش است. این کاهش به دلیل حمایت گسترده از افزایش آگاهی درباره سرطان پستان و تأمین بودجه برای تحقیقات درباره آن است.
پیشرفت در غربالگری سرطان پستان به متخصصان مراقبتهای بهداشتی اجازه میدهد تا سرطان پستان را زودتر تشخیص دهند. تشخیص زودهنگام سرطان، احتمال درمان آن را بسیار بیشتر میکند. حتی زمانی که سرطان پستان قابل درمان کامل نباشد، درمانهای زیادی برای افزایش طول عمر وجود دارد. اکتشافات جدید در تحقیقات سرطان پستان به متخصصان مراقبتهای بهداشتی کمک میکند تا موثرترین برنامههای درمانی را انتخاب کنند.
علائم سرطان پستان
علائم و نشانههای سرطان پستان ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- توده در پستان یا ناحیه ای از پوست پستان که ضخیم شده و با بافت اطراف آن متفاوت است.
- نوک پستان که صاف به نظر میرسد یا به سمت داخل جمع شده است.
- تغییر در رنگ پوست پستان. در افرادی که پوست سفید دارند، پوست پستان ممکن است صورتی یا قرمز به نظر برسد. در افرادی که پوست قهوهای و سیاه دارند، ممکن است پوست پستان تیرهتر از سایر قسمتهای پوست سینه یا قرمز یا بنفش به نظر برسد.
- تغییر در اندازه، شکل یا ظاهر پستان.
- تغییرات در پوست پستان، مانند پوستی که گود به نظر میرسد یا شبیه پوست پرتقال است.
- لایه برداری یا پوسته پوسته شدن پوست روی پستان.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد
اگر توده یا تغییر دیگری در پستان خود مشاهده کردید، حتما به پزشک مراجعه کنید. منتظر وقت ماموگرافی بعدی خود نباشید تا ببینید این توده سرطان سینه است یا خیر. هر گونه تغییر در سینههای خود را به پزشک گزارش دهید حتی اگر ماموگرافی اخیر نشان داد که سرطان سینه وجود ندارد.
علل سرطان پستان
علت دقیق اکثر سرطانهای پستان مشخص نیست. محققان به مواردی دست یافته اند که خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش میدهد. این موارد شامل هورمونها، انتخاب سبکهای زندگی اشتباه و برخی عوامل دیگرمحیطی است. اما مشخص نیست که چرا برخی از افرادی که هیچ عامل خطر زا ندارند به سرطان سینه مبتلا میشوند، اما برخی از افراد دیگر که عوامل خطر زا دارا هستند، هرگز به سرطان مبتلا نمیشوند. این احتمال وجود دارد که سرطان سینه از طریق تعامل پیچیده ترکیب ژنتیکی فرد و دنیای اطراف او اتفاق بیفتد.
پزشکان میدانند که سرطان پستان زمانی شروع میشود که عاملی DNA درون سلولهای بافت سینه را تغییر دهد. DNA سلول حاوی دستورالعملهایی میباشد که به سلول میگوید چه کاری انجام دهد. در سلولهای سالم، DNA دستورالعملهایی را برای رشد و تکثیر با سرعت تعیینشده میدهد. دستورالعملها به سلولها میگویند که در زمان معینی بمیرند. در سلولهای سرطانی، تغییرات DNA دستورالعملهای متفاوتی را ارائه میدهد. این تغییرات به سلولهای سرطانی میگوید که سلولهای بیشتری را به سرعت بسازند. سلولهای سرطانی زمانی که سلولهای سالم میمیرند میتوانند به زندگی خود ادامه دهند. این روند باعث ایجاد سلولهای بیش از حد میشود.
سلولهای سرطانی ممکن است تودهای به نام تومور تشکیل دهند. تومور میتواند رشد کند تا به بافت سالم بدن حمله کند و آن را از بین ببرد. با گذشت زمان، سلولهای سرطانی میتوانند از هم جدا شده و به سایر قسمتهای بدن گسترش یابند. هنگامی که سرطان گسترش مییابد، سرطان متاستاتیک نامیده میشود.
تغییرات DNA که منجر به سرطان سینه میشود اغلب در سلولهایی که مجاری شیررا پوشاندهاند اتفاق میافتد. این مجراها لولههایی هستند که برای حمل شیر به نوک پستان طراحی شدهاند. سرطان سینه که از مجاری شروع میشود، کارسینوم مجرایی مهاجم نامیده میشود. سرطان سینه همچنین میتواند در سلولهای غدد شیر شروع شود. این غدد که لوبول نامیده میشوند برای تولید شیر مادر طراحی شدهاند. سرطانی که در لوبولها اتفاق میافتد، کارسینوم لوبولار مهاجم نامیده میشود. سایر سلولهای سینه میتوانند به سلولهای سرطانی تبدیل شوند، اگرچه این شایع نیست.
عوامل خطر سرطان پستان
عواملی که ممکن است خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش دهند عبارتند از:
سابقه خانوادگی سرطان سینه
اگر والدین، خواهر و برادر یا فرزندی مبتلا به سرطان سینه باشند، خطر ابتلا به سرطان سینه در شما افزایش مییابد. اگر خانواده شما سابقه ابتلا به سرطان سینه در سنین پایین را داشته باشند، این خطر بیشتر است. همچنین در صورت داشتن چندین عضو خانواده مبتلا به سرطان سینه، این خطر بیشتر است. با این حال، اکثر افرادی که سرطان سینه آنها تشخیص داده شده است، سابقه خانوادگی این بیماری را ندارند.
سابقه شخصی سرطان سینه
اگر در یک سینه سرطان داشته اید، خطر ابتلا به سرطان در سینه دیگر افزایش مییابد.
سابقه شخصی بیماری های پستان
برخی از مشکلات و بیماری های پستان نشانگر خطر بالاتر سرطان هستند. این بیماری ها شامل کارسینوم لوبولار درجا که LCIS نیز نامیده میشود و هیپرپلازی آتیپیک پستان میباشد. اگر بیوپسی سینه انجام داده اید و یکی از این مشکلات پیدا شده است، خطر ابتلا به سرطان سینه در شما افزایش مییابد.
شروع قاعدگی در سنین پایین تر
شروع قاعدگی قبل از 12 سالگی خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش میدهد.
آغاز یائسگی در سنین بالاتر
شروع یائسگی پس از 55 سالگی خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش خواهد داد.
جنسیت زن
زنان بسیار بیشتر از مردان در معرض ابتلا به سرطان سینه هستند. همه افراد با مقداری بافت سینه متولد میشوند، بنابراین هر کسی ممکن است به سرطان سینه مبتلا شود.
بافت سینه متراکم
بافت پستان از بافت چربی و بافت متراکم تشکیل شده است. که این بافت متراکم از غدد شیر، مجاری شیر و بافت فیبری ساخته شده است. اگر سینههای متراکمی دارید، بافت متراکم بیشتری نسبت به بافت چربی در سینهها دارید. داشتن سینههای متراکم میتواند تشخیص سرطان سینه در ماموگرافی را دشوارتر کند. اگر ماموگرافی نشان داد که سینههای متراکم دارید، خطر ابتلا به سرطان سینه در شما بالاتر است. با تیم مراقبتهای بهداشتی خود در مورد آزمایشهای دیگری که ممکن است علاوه بر ماموگرافی برای بررسی سرطان سینه انجام دهید، صحبت کنید.
نوشیدن الکل
نوشیدن الکل خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش میدهد.
داشتن اولین فرزند در سنین بالاتر
به دنیا آوردن اولین فرزند بعد از 30 سالگی ممکن است خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش دهد.
هرگز باردار نشدن
یک یا چند بار باردار شدن خطر ابتلا به سرطان سینه را کاهش میدهد. هرگز باردار نشدن این خطر را افزایش میدهد.
افزایش سن
با افزایش سن خطر ابتلا به سرطان سینه افزایش مییابد.
تغییرات DNA ارثی که خطر سرطان را افزایش میدهد
برخی از تغییرات DNA که خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش میدهد، میتواند از والدین به فرزندان منتقل شود. شناخته شدهترین تغییرات BRCA1 و BRCA2 نامیده میشوند. این تغییرات میتواند خطر ابتلا به سرطان سینه و سایر سرطانها را تا حد زیادی افزایش دهد، اما همه افراد که به این تغییرات DNA دچار میشوند، به سرطان مبتلا نمیشوند.
هورمون درمانی پس از یائسگی
مصرف برخی داروهای هورمون درمانی برای کنترل علائم یائسگی ممکن است خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش دهد. این خطر با داروهای هورمون درمانی که ترکیبی از استروژن و پروژسترون هستند، مرتبط است. با قطع مصرف این داروها خطر کاهش مییابد.
چاقی
افراد چاق در معرض خطربیشترابتلا به سرطان سینه هستند.
قرارگیری در معرض تشعشع
اگر در دوران کودکی یا بزرگسالی از پرتو درمانی برای قفسه سینه خود استفاده کرده اید، خطر ابتلا به سرطان سینه در شما بیشتر است.
جلوگیری از سرطان پستان
کارهایی که میتوانید برای کاهش خطر ابتلا به سرطان سینه انجام دهید
ایجاد تغییرات در زندگی روزمره ممکن است به کاهش خطر ابتلا به سرطان سینه کمک کند. سعی کنید موارد زیر را انجام دهید:
در مورد غربالگری سرطان سینه بپرسید
درباره زمان شروع غربالگری سرطان سینه با پزشک یا سایر متخصصین مراقبتهای بهداشتی صحبت کنید. در مورد مزایا و خطرات غربالگری بپرسید. با هم میتوانید تصمیم بگیرید که کدام یک از آزمایشهای غربالگری سرطان سینه برای شما مناسب است.
از طریق خودآزمایی سینه
شما ممکن است انتخاب کنید که با معاینه گهگاهی سینههای خود در طی خودآزمایی سینه برای آگاهی از شرایط پستان، آشنا شوید. اگر تغییر جدیدی، توده یا چیزی غیر معمول در سینههای شما ایجاد شد، فوراً آن را به یک متخصص مراقبتهای بهداشتی گزارش دهید.
الکل را در حد اعتدال بنوشید
در صورت تمایل به نوشیدن، مقدار الکلی را که مینوشید به یک نوشیدنی در روز محدود کنید. برای پیشگیری از سرطان سینه، هیچ مقدار مطمئنی از الکل وجود ندارد. بنابراین اگر در مورد خطر ابتلا به سرطان سینه خود بسیار نگران هستید، میتوانید به طور کلی در زندگی خود الکل مصرف نکنید.
بیشتر روزهای هفته ورزش کنید
در بیشتر روزهای هفته حداقل 30 دقیقه ورزش کنید. اگر اخیراً ورزش نکردهاید، از یک متخصص درباره نحوه صحیح شروع ورزش خود بپرسید و به آرامی ورزش را شروع کنید.
هورمون درمانی یائسگی را محدود کنید
هورمون درمانی ترکیبی ممکن است خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش دهد. با یک متخصص در مورد مزایا و خطرات هورمون درمانی صحبت کنید.
برخی افراد در دوران یائسگی علائمی دارند که باعث ناراحتی میشود. این افراد برای تسکین ممکن است تصمیم بگیرند که خطرات هورمون درمانی را بپذیرند. برای کاهش خطر ابتلا به سرطان سینه، از کمترین دوز هورمون درمانی ممکن و در کمترین زمان استفاده کنید.
وزن سالم را حفظ کنید
اگر وزن شما مناسب است، برای حفظ آن وزن تلاش کنید. اگر نیاز به کاهش وزن دارید، از یک متخصص در مورد روشهای سالم برای کاهش وزن خود بپرسید. کالری کمتری مصرف کنید و به آرامی میزان ورزش را افزایش دهید.
داروها و جراحیها برای کسانی که در معرض خطر بالای سرطان سینه هستند
اگر خطر ابتلا به سرطان سینه در شما بالاست، ممکن است گزینههای دیگری را برای کاهش خطر در نظر بگیرید. اگر سابقه خانوادگی سرطان سینه دارید، ممکن است در معرض خطر بالایی قرار داشته باشید. همچنین در صورت داشتن سابقه سلولهای پیش سرطانی در بافت پستان، خطر ابتلای شما ممکن است بیشتر باشد. در مورد خطر ابتلای شما به سرطان با پزشک خود صحبت کنید. پزشک شما ممکن است گزینههایی برای کاهش ریسک شما داشته باشد. مانند:
داروهای پیشگیرانه. استفاده از داروهای مسدود کننده استروژن میتواند خطر ابتلا به سرطان سینه را در افرادی که در معرض خطر بالایی هستند کاهش دهد. گزینهها شامل داروهایی به نام تعدیلکنندههای انتخابی گیرنده استروژن و مهارکنندههای آروماتاز است. این داروها همچنین به عنوان هورمون درمانی برای سرطان سینه استفاده میشوند.
این داروها خطر عوارض جانبی دارند. به همین دلیل، آنها فقط در افرادی استفاده میشوند که خطر ابتلا به سرطان سینه در آنها بسیار زیاد است. در مورد مزایا و خطرات آن با پزشک خود صحبت کنید.
جراحی پیشگیرانه. اگر خطر ابتلا به سرطان سینه در شما بسیار زیاد است، ممکن است برای کاهش خطر ابتلا به سرطان سینه جراحی انجام دهید. یک گزینه ممکن است جراحی برای برداشتن سینهها باشد که به آن ماستکتومی پیشگیرانه میگویند. گزینه دیگر جراحی برای برداشتن تخمدانها است که اوفورکتومی پیشگیرانه نامیده میشود. این عمل خطر ابتلا به سرطان سینه و سرطان تخمدان را کاهش میدهد.
منبع: Mayoclinic
مطالعه بیشتر: کمپین روز جهانی سرطان