هفته جهانی شیردهی نخستین بار در سال ۱۹۹۲ جشن گرفته شد و هر سال از اول تا هفتم آگوست در بیش از ۱۲۰ کشور جهان برگزار میشود. این هفته در آگوست ۱۹۹۰ توسط سیاستگذاران دولتی، سازمان جهانی بهداشت (WHO)، یونیسف و سایر سازمانها برای حمایت و ترویج تغذیه با شیر مادر تصویب شد.
دانستن فوائد تغذیه با شیر مادر در دوران بارداری از اهمیت بسزایی برخوردار است. در نتیجه در این مطلب به اهداف هفته جهانی شیردهی و اهمیت آن خواهیم پرداخت.
هدف از هفته جهانی شیردهی
هدف اصلی این هفته، برجسته کردن اهمیت تغذیه با شیر مادر، تشویق و ترویج شیردهی و بهبود سلامت نوزادان و مادران در سراسر جهان است. این هفته با تمرکز بر تغذیه مناسب، کاهش فقر و امنیت غذایی، بر فوائد فراوان تغذیه با شیر مادر برای سلامت و رفاه نوزادان و همچنین فوائد آن برای سلامت مادر تأکید دارد. هدف دوگانه این هفته، بهبود سلامت نوزادان و حمایت از حقوق زنان برای تغذیه با شیر مادر در هر زمان و هر مکان است.
افزایش شیردهی به سطح تقریباً جهانی میتواند جان بیش از ۷۰۰,۰۰۰ نفر را در سال نجات دهد، که بیشتر آنها کودکان زیر شش ماه هستند.
فوائد تغذیه با شیر مادر
تغذیه با شیر مادر، سلامت مادران و کودکان را بهبود میبخشد. شیردهی خطر ابتلا به سرطان سینه، سرطان تخمدان، دیابت نوع ۲ و بیماریهای قلبی را در مادران کاهش میدهد. تخمین زده میشود که افزایش تغذیه با شیر مادر میتواند از مرگ ۲۰,۰۰۰ مادر در سال به دلیل سرطان سینه جلوگیری کند.
“توانمندسازی والدین، امکانپذیری شیردهی”
هر سال هفته جهانی شیردهی با یک موضوع خاص برگزار میشود و شعار امسال “توانمندسازی والدین، امکانپذیری شیردهی” است. این شعار به اطلاعات، آموزش و حمایت به روز و مرتبط نیاز دارد تا محیطی توانمند ایجاد شود. جایی که مادران برای شیردهی احساس قدرت و حمایت کنند. این شعار برای حمایت از هر دو والدین، پدران و مادران، در رسیدن به اهداف شیردهی و احساس قدرت برای انجام این کار حیاتی است.
امسال، سازمان جهانی بهداشت با همکاری یونیسف و شرکای خود، اهمیت سیاستهای دوستدار خانواده را که تغذیه با شیر مادر را امکانپذیر میکنند، ترویج داده است. این سازمان به والدین کمک میکند تا فرزندان خود را در اوایل زندگی پرورش دهند و با آنها پیوند برقرار کنند.
برخی از فعالیتهای WHO و یونیسف
فعالیتهای WHO و یونیسف شامل تصویب مرخصی زایمان با حقوق، حداقل به مدت ۱۸ هفته و مرخصی استحقاقی پدر برای تشویق مسئولیت مشترک مراقبت از فرزندان است. همچنین مادران نیاز به دسترسی به محل کار مناسب دارند تا بتوانند پس از بازگشت به کار، به شیردهی ادامه دهند. کارفرمایان باید اطمینان حاصل کنند که مادران وقفههای کافی برای شیردهی دارند. همچنین به یک فضای امن، خصوصی و بهداشتی برای دوشیدن و نگهداری شیر دسترسی دارند.
وقتی خانوادهها را توانمند میکنیم، محل کار، دولتها و جوامع از آنها حمایت میکنند. با از بین بردن موانع شیردهی، “شیردهی را امکانپذیر میکنیم”. همه ما میتوانیم یک کاتالیزور تغییر باشیم و بخشی از جنبش برای حمایت از مادران در شیردهی باشیم. هر یک از ما نقش مهمی در حفاظت، ترویج و حمایت از شیردهی ایفا میکنیم.
نقش ما در هفته جهانی شیردهی
– حمایت از مادران از طریق گروههای همسالان برای ترویج، استقرار و ادامه شیردهی با آگاه کردن خانوادهها از مزایای مشاوره با همسالان.
– آموزش کارکنان مراقبتهای بهداشتی برای حمایت از مادران و نوزادان به روشهای مؤثر.
– درخواست از دولتها برای اقدام در جهت حمایت و ترویج تغذیه با شیر مادر و تصویب قوانینی برای حمایت از مادران شیرده.
– تعمیق دانش در جامعه برای تقویت، ترویج و محافظت از شیردهی.
بیایید هفته جهانی تغذیه با شیر مادر را با شروع گفتگو جشن بگیریم. چگونه میتوانیم بهتر به مادران و خانوادهها کمک کنیم تا در سفر شیردهی خود احساس حمایت کنند؟