بیماری‌های شایع کودکان و پیشگیری از آن - Hitco Holding

بیماری‌های شایع کودکان و پیشگیری از آن

بیماری‌های شایع کودکان

بیماری‌های شایع کودکان و مشاهده کوچک‌ترین علائم بیماری در کودک باعث نگرانی مادر و پدر می‌شود. بعضی از بیماری‌ها در سنین مختلف دوران کودکی شایع هستند، اما این بیماری‌ها درمان آسانی دارند و جای نگرانی نیست. در این مقاله به بیماری های شایع کودکی و راه‌های تشخیص و درمان آنها خواهیم پرداخت.

همانطور که می‌دانید یکی از بیماری‌های شایع در کودکان سرماخوردگی می‌باشد. اگر کودک سرفه و عطسه می کند یا دچار آبریزش بینی شده، ممکن است سرما خورده باشد. اگر بدن کودک گرم شده باشد احتمالا تب کرده است. سرماخوردگی در میان شیرخواران و کودکان نوپا شایع است.
برای بهبود سرماخوردگی کودکان، توصیه می‌شود که با مایعات زیاد و آبمیوه‌های کم قند بدن کودک را هیدراته نگه دارید. بهتر است کودک را از مکان‌های شلوغ، افراد بیمار و سایر کودکان دور نگه دارید. به کودک خود بیاموزید که هنگام سرفه و عطسه دهان خود را با دستمال بپوشاند. در نهایت اگر بعد از چند روز کودکتان بهبود نیافت و تب شدید داشت به پزشک مراجعه کنید.

اگر کودک شما در نفس کشیدن مشکل پیدا کرده است یا سرعت تنفس او بالا رفته و هنگام تنفس خس خس می‌کند، ممکن است مجاری ریز هوایی در ریه‌های او عفونی شده باشند. علائم گفته شده علائم برونشیت است.
برای درمان برونشیت توصیه می‌شود، بدن کودک را با مایعاتی مانند آب و آبمیوه‌های سرشار از ویتامین c هیدراته نگه دارید، تا بدن کودک دچار کم آبی نشود. دود تنباکو وضعیت کودک را بدتر می‌کند، به همین دلیل از مکان های پر دود اجتناب کنید. اگر علائم شدید شد حتما به پزشک مراجعه کنید. همچنین این علائم می‌تواند علائم آلرژی درکودکان نیز باشد.

اگر کودک شما حالت تهوع و استفراغ دارد و مدفوعش بد بو و آبکی شده، ممکن است به عفونت روده مبتلا شده باشد. علائم دیگر این بیماری دردهای عضلانی، درد شکم و تب خفیف است.
برای بهبود گاستروانتریت بهتر است که برای جایگزینی آب و املاح از دست رفته، بدن کودک خود را با مایعاتی مانند آب یا آبمیوه هایی که حاوی شیر نیستند هیدراته نگه دارید. آنفولانزای معده یا گاستروانتریت مسری می‌باشد، پس کودک را از دیگران دور نگه دارید. در صورت تشدید علائم کودک را نزد پزشک ببرید.

یکی دیگر از بیماری‌های شایع کودکان بیماری دست، پا و دهان می‌باشد. اگر بر روی کف دست، پا و باسن کودک شما تاول‌هایی وجود دارد، ممکن است بیماری دست، پا و دهان گرفته باشد. دیگر علائم این بیماری زخم دردناک دهان، تب یا گلودرد است. گاهی این علائم نشان دهنده بیماری جدی‌تری است.
اگر فرزندتان بیماری دست، پا و دهان دارد به مدرسه اطلاع دهید و کودک را در خانه نگه دارید تا عفونت به سایر کودکان سرایت نکند. با مقدار زیادی آب و مایعات سعی کنید بدن کودک را هیدراته نگه دارید. بهتر است در طول بیماری به کودک غذاهای نرم (مثل فرنی و سوپ) بدهید. زیرا زخم‌های دهان بسیار دردناک هستند و موجب اذیت شدن کودک می‌شوند. کودک را تشویق کنید در رختخواب استراحت کافی داشته باشد.
برای جلوگیری از انتشار بیماری دست، پا و دهان در خانه، بهتر است تمام اسباب بازی‌ها و اشیایی که کودک با آن ها تماس دارد ضدعفونی کنید. در صوتی که به بیماری دست، پا و دهان مشکوک شدید، فورا کودک را نزد پزشک ببرید.

تشنج ناشی از تب در کودکان ممکن است علائم زیر را داشته باشد:

  • ممکن است کودک بیهوش شود، ناگهان به زمین بیفتد یا دست و پاهایش تکان بخورد.
  • منقبض شدن فک و چرخیدن چشم‌ها نیز ممکن است اتفاق بیوفتد.

در زمان تشنج، کودک را روی زمین بگذارید و اجازه دهید تشنج ادامه پیدا کند. به هیج وجه چیزی را به زور وارد دهان کودک نکنید. فقط مطمئن شوید که راه هوایی او باز است و از خفگی جلوگیری می شود. پس از تشنج اجازه دهید فرزندتان بخوابد. اگر اولین بار است که کودکتان تشنج می‌کند، کودک را فورا نزد پزشک ببرید.

یکی از بیماری‌های شایع کودکان آبله مرغان می‌باشد که به صورت نقاط قرمز و خارش‌داری روی بدن و صورت نمایان می‌شوند. همچنین ممکن است این علائم همراه با تب باشد. راش آبله مرغان در طی چند روز ظاهر می‌شود و در نهایت تبدیل به تاول می‌شود. در کودکان سالم، آبله مرغان معمولا یک بیماری شایع و خفیف است. اما این بیماری بسیار مسری است و به راحتی از طریق تماس مستقیم یا قطرات ریز موجود در هوا از فرد آلوده می‌تواند منتقل ‌شود.

به محض اطلاع از آبله مرغان فرزندتان به مدرسه یا مهدکودک اطلاع دهید و در خانه از او مراقبت کنید؛ تا از سرایت بیماری به بقیه کودکان جلوگیری شود. یکی از نگرانی‌ها در طول این بیماری ماندن جای جوش‌ها و زخم شدن آنهاست. برای جلوگیری از این موضوع، ناخن‌های کودک را کوتاه کنید و تشویقش کنید در طول شب دستکش بپوشد. برای تسکین خارش، یک دوش آب خنک برای کودک مفید است. اگر گسترش بثورات به چشم رسید و یا بسیار قرمز یا حساس شد، فورا کودک را نزد پزشک ببرید. همچنین در صورت مشاهده علائمی مانند: سرگیجه، گیجی، استفراغ، ضربان تند قلب، تنگی نفس، لرزش ، سفتی گردن و تب بالا با کودک خود به پزشک مراجعه کنید.

اگر کودک شما بثورات قرمز و خارش‌دار بر روی بدن و صورت خود دارد و پوستش مدام خارش دارد، احتمالا اگزما دارد. این بیماری عفونی نیست و معمولا از خانواده‌هایی که سابقه اگزما یا سایر بیماری‌های مرتبط مانند آسم یا تب یونجه دارند، به کودک ارث می‌رسد.
برای بهبود بیماری بهتر است پوست کودک را مرطوب نگه دارید و در صورت تجویز پزشک از کرم موضعی استروئیدی استفاده کنید. همچنین داروی ضد خارش (آنتی هیستامین) به کاهش خارش کمک می کند و به کودک کمک می کند راحت‌تر بخوابد.
از محرک‌های رایج، مانند تغییرات ناگهانی دما، گرد و غبار، دود تنباکو و استرس اجتناب کنید.
از لباس‌های نخی و شامپو بدن ملایم استفاده کنید.
اگر خارش در فعالیت‌های روزانه کودک و خواب او اختلال ایجاد کرد، حتما او را نزد پزشک ببرید.

اگر کودک در قفسه سینه احساس درد دارد یا هنگام نفس کشیدن خس خس می‌کند و در تنفس مشکل دارد. همچنین به طور مدام سرفه می‌کند و از بین نمی‌رود، احتمالا آسم دارد. آسم راه‌های هوایی کودک را حساس و ملتهب می کند.
طبق دستور پزشک، فوراً از کودک بخواهید از اسپری تنفسی استفاده کند. این کار را هر 20 دقیقه به مدت یک ساعت تکرار کنید.
کودک را از محرک‌های رایج مانند گرد و غبار، گرده و دود تنباکو دور نگه دارید.
اگر علائم حمله آسم برطرف نشد و بدتر شد، و یا در عرض چهار ساعت برگشت فوراً کودک خود را نزد پزشک ببرید.

اگر کودک آبریزش بینی دارد و مدام عطسه می کند، احتمالا آلرژی دارد. آلرژی ممکن است با اگزما، عفونت گوش و آسم همراه باشد. همچنین آلرژی ممکن است خواب را نیز مختل کند.
در این شرایط توصیه می‌شود که کودک را از محرک‌های رایج مانند گرد و غبار و دود تنباکو دور نگه دارید.
برای کاهش گرد و غبار از فیلتر هوا استفاده کنید. همچنین می‌توانید از یک بالش اضافه برای بالا نگه داشتن سر کودک استفاده کنید تا احتقان بینی کمتر شود و راحت تر بتواند نفس بکشد.
اگر رینیت آلرژیک بر فعالیت‌های روزانه او تأثیر می گذارد، حتما کودک را نزد پزشک ببرید. پزشک ممکن است آنتی هیستامین‌های خوراکی یا اسپری‌های بینی تجویز کند.

کودکانی که از شیر مادر استفاده می‌کنند به ندرت دچار یبوست می شوند. اما اگر مدفوع کردن کودکتان کمتر از حالت عادی بود و سفت‌تر شده بود یا دفعات آن کمتر شده بود احتمالا دچار یبوست شده است. علائم دیگر ممکن است ناراحتی و سفت شدن شکم باشد. در این شرایط توصیه می‌شود که به پزشک مراجعه کنید.
این بیماری ها اغلب در بین کودکان شایع هستند و ما در این مقاله سعی کردیم برخی از علائم و راه های بهبود آنها را ذکر کنیم. اما بهتر است قبل از هر اقدامی برای تسکین ناراحتی کودک خود، با پزشک مشورت کنید.

منبع: Healthhub

مطالعه بیشتر: آنفولانزا و علائم آن در کودکان

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دیدگاه های اخیر
پیمایش به بالا