اگر باردار هستید، احتمالاً در مورد افسردگی پس از زایمان شنیدهاید. اما آیا میدانستید که بسیاری از زنان در طول دوران بارداری نیز افسردگی را تجربه میکنند؟
در ادامه نکاتی که باید درباره افسردگی و بارداری بدانید را بررسی میکنیم.
افسردگی در دوران بارداری چقدر شایع است؟
دوران بارداری میتواند با شادی و استرس همراه باشد. تحقیقات نشان میدهد حدود ۷ درصد از زنان باردار افسردگی را در این دوران تجربه میکنند. در کشورهای با درآمد کم و متوسط، این میزان ممکن است بالاتر باشد.
افسردگی، یک اختلال خلقی است که باعث احساس دائمی غم و بیعلاقگی میشود و شایعترین اختلال خلقی در جمعیت عمومی است. این اختلال در زنان دو برابر بیشتر از مردان رخ میدهد و معمولاً در سالهای باروری زنان به اوج خود میرسد.
چرا افسردگی بارداری اغلب تشخیص داده نمیشود؟
برخی از علائم افسردگی مانند تغییرات در خواب، سطح انرژی، اشتها و میل جنسی، شبیه علائم بارداری هستند. به همین دلیل، ممکن است شما یا پزشکتان این علائم را به بارداری نسبت دهید و نه افسردگی.
همچنین، برخی از زنان به دلیل انگ اجتماعی مرتبط با افسردگی، ممکن است تمایلی به صحبت درباره تغییرات خلقی خود با پزشکان نداشته باشند. از سوی دیگر، در دوران بارداری بیشتر به سلامت جسمی زنان توجه میشود تا سلامت روانی.
بیشتر بخوانید: دیابت بارداری
عوامل خطر چیست؟
برخی از عوامل خطر افسردگی بارداری شامل موارد زیر است:
– اضطراب
– استرس
– سابقه افسردگی
– حمایت اجتماعی ضعیف
– بارداری ناخواسته
– خشونت خانگی
علائم
علائم افسردگی در دوران بارداری مشابه علائم افسردگی در جمعیت عمومی است. با این حال، برخی از نشانههای اضافی که ممکن است به افسردگی در دوران بارداری اشاره کنند، عبارتاند از:
– نگرانی بیش از حد درباره فرزندتان
– اعتماد به نفس پایین، مثل احساس ناکارآمدی در زمینه والدینی
– ناتوانی در لذت بردن از فعالیتهای معمولاً لذت بخش
– پیروی ضعیف از مراقبتهای قبل از زایمان
– مصرف سیگار، الکل یا مواد مخدر
– افزایش وزن ناکافی به دلیل رژیم غذایی ناکافی
– افکار خودکشی
برخی تحقیقات نشان میدهد که دورههای افسردگی بیشتر در سه ماهه اول و سوم بارداری رخ میدهند.
چرا درمان افسردگی در دوران بارداری مهم است؟
اگر افسردگی شما درمان نشود، ممکن است به دنبال مراقبتهای بهینه نروید، مواد غذایی سالمی که فرزندتان به آن نیاز دارد را مصرف نکنید یا انرژی کافی برای مراقبت از خود نداشته باشید. همچنین، خطر افسردگی پس از زایمان و مشکلات در برقراری ارتباط عاطفی با نوزاد نیز افزایش مییابد.
بسته به شدت افسردگی شما، گزینههای درمانی ممکن است شامل روان درمانی یا ترکیبی از روان درمانی و داروهای ضد افسردگی باشد.
بیشتر بخوانید: در بارداری از خوردن چه غذاهایی اجتناب کنیم؟
چه توصیههایی برای غربالگری افسردگی در این دوران وجود دارد؟
کالج آمریکایی متخصصان زنان و زایمان توصیه میکند که پزشکان حداقل یک بار در دوران بارداری از ابزارهای استاندارد برای غربالگری افسردگی و اضطراب استفاده کنند. در طی غربالگری، احتمالاً پزشک شما سوالاتی از یک پرسشنامه استاندارد غربالگری میپرسد که شامل سوالاتی درباره خلق و خو و اضطراب است.
پاسخهای شما امتیازدهی میشوند و امتیاز کل شما میتواند نشان دهد که آیا افسردگی دارید یا خیر. همچنین ممکن است پزشک از شما بپرسد که آیا در ماه گذشته احساس غمگینی، افسردگی یا ناامیدی داشتهاید یا علاقهای به انجام فعالیتهایتان نداشتهاید.
شواهد محدودی وجود دارد که نشان میدهد غربالگری برای تشخیص و درمان افسردگی در این دوران میتواند به بهبود نتایج کمک کند. این ممکن است به دلیل دسترسی محدود به منابع و درمانهای مناسب پس از تشخیص افسردگی باشد.
با این حال، غربالگری ممکن است به شما کمک کند از خطر افسردگی و اضطراب آگاه شوید.
اگر فکر میکنید در دوران بارداری افسردگی دارید، منتظر غربالگری نمانید. با پزشک خود صحبت کنید و با او در مورد احساساتتان و مراحل بعدی مشورت کنید.
منبع: mayoclinic
مطالعه بیشتر: اهمیت ویتامین D در بارداری _ مولتی ویتامین در بارداری