««قندم بالاست، نباید شیرینی بخورم.»، «مرض قند ارثیه.»، « آدم تو دوران حاملگی دیابت میگیره.» بیشک این جملات بارها و بارها به گوشتان خورده است. این جملات باورهای غلط درباره دیابت هستند و در این مقاله قصد داریم به آنها بپردازیم.
اکثر ما در اطراف خود، آدمهایی را داریم که به نحوی با مشکل دیابت و قند بالا سروکله میزنند. آدمهایی که ساعتها در صفحات مجازی و رسانهها، به دنبال مطالبی برای کاهش مشکل قندخون خود هستند. ممکن است شمایی که درحال خواندن این مطلب هستید، جزء این گروه افراد باشید.
بهعنوان یک فرد مبتلا به دیابت، احتمالا گاهی از هجوم اطلاعات ضد و نقیض درمورد دیابت و راههای کاهش آن احساس درماندگی کردهاید. اطلاعاتی که میگویند دیابت منجر به نابینایی میشود. افراد چاق دیابت میگیرند. خوردن شکر منجر به دیابت میشود و… با اینهمه باید گفت در بیشتر اوقات، بسیاری از باورهای رایجی که درمورد بیماری، سر زبانها میافتد باورهای غلط است. باورهایی که از اطلاعات غلط درمورد این بیماری سرچشمه میگیرد. در این مقاله قرار است شما را با چند باور غلط رایج در این زمینه آشنا کنیم و هرآنچه که درمورد دیابت باید بدانید را توضیح دهیم.
یکی از باورهای غلط درباره دیابت: مانند سرماخوردگی است و خطری ندارد!
یکی از باورهای غلط درباره دیابت، این است که این بیماری خطرناک نیست. متاسفانه این روزها به دلیل فراگیر شدن این بیماری بین مردم، اکثرا علائم دیابت را جدی نمیگیرند. درحالی که این بیماری در صورت پیشرفت، عوارض جدی و جبرانناپذیری را برای افراد ایجاد میکند. پس به محض ظهور علائم، باید جدی گرفته شده و نسبت به درمان دیابت اقدام شود.
یک باور غلط دیگر درباره دیابت: فراد چاق تنها قربانیان این بیماری هستند!
از دیگر باورهای غلط درباره دیابت، این است که فقط افراد چاق به آن مبتلا میشوند. درست است که چاقی یکی از عوامل خطر زا جهت ابتلا به دیابت نوع 2 و دیابت بارداری محسوب میشود اما بروز بیماری در همه وزنها امکانپذیر است. لازم به ذکر است که در دیابت نوع یک، وزن افراد عامل خطر زا محسوب نمیشود.
حتما بخوانید: قند خون نرمال چقدر باید باشد
اگر قند میخورید منتظر دیابت گرفتن باشید!
یکی از رایجترین باورهای غلط درباره دیابت، این است که مصرف مواد قندی، مساوی با گرفتن مرض قند در آینده است. شاید مادرهایی را دیده باشید که تا فرزندشان دست به سمت شکرپاش میبرد یا قند دوم را در دهان میگذارد، به کودک میگویند: تو در آینده قندخون میگیری!
طبق شواهد مصرف مواد قندی مستقیما منجر به ظهور بیماری نمیشود. بلکه ممکن است صرفا با افزایش وزن فرد و چاقی، ریسک ابتلا به دیابت نوع 2 را بیشتر کند. درصورتی که هرگز علت مستقیم بیماری نیست!
افراد دیابتی باید با قند و شیرینی، برای همیشه خداحافظی کنند!
باور غلط مهم دیگری که بسیاری از افراد مبتلا به دیابت به آن باور دارند، حذف کامل قند و شیرینی از رژیم غذاییشان است. احتمالا دیده باشید که این افراد گاهی سالها چای خود را بدون قند میخورند. حتی ممکن است که تا آخر عمر خود لب به شیرینی نزنند.
با این همه طبق نظر انجمن پزشکان دیابت در آمریکا، برای داشتن رژیم غذایی مناسب، نیاز به حذف کامل قند نداریم. بلکه باید مصرف آن را متعادل کنیم. آنها نقل قول جالبی در این مورد دارند که میگویند:«شیرینیهاتون رو قایم کنید و بعضی وقتها که بهش احتیاج دارید بخورید. فقط یادتون باشه رژیم غذاییتون طوری باشه که با خوردن اون شیرینی قندتون بالا نره!»
حتما بخوانید: رژیم غذایی دیابتیها
سرانجام دیابت نابینایی است!
یکی از بدترین باورهای غلط درباره دیابت این است که این بیماری به نابینایی ختم خواهد شد. این باور بسیار غلط است، زیرا درصورتی که افراد بتوانند بیماری را کنترل کنند اصلا کارشان به عوارض جدی کشیده نمیشود. نابینا شدن در اثر قند بالا، بسیار پدیدهی نادری است و برای همه نیز اتفاق نمیافتد!
افراد مبتلا به دیابت، نباید رانندگی کنند!
یکی از باورهای غلط درباره دیابت، این است که افراد مبتلا به این بیماری، نباید پشت فرمان بنشینند. متاسفانه بعضی از افراد، زمانی که تشخیص این بیماری را میگیرند، فکر میکنند که دچار اختلال در رانندگی میشوند. اکثر آنها این تصور را دارند که اگر رانندگی کنند، ممکن است غش کنند یا هوشیاریشان را از دست بدهند و دچار سانحه شوند.
درصورتی که اگر بیماری فرد عوارض جدی، مثل کم بینایی یا سطح به شدت پایین یا بالای گلوکز را نداشته باشد، مشکلی در این زمینه نیست.
حتما بخوانید: عوارض دیابت
افراد دیابتی، نمیتوانند سبک زندگی فعالی داشته باشند!
باور اشتباه دیگر در این زمینه، این است که افراد دیابتی، بعد از گرفتن تشخیص نباید سبک زندگی فعالانهای داشته باشند. این مسئله به شدت اشتباه است. برعکس، نیاز است که افراد دیابتی برای تنظیم قندخون و کارکرد بهتر انسولین، سبک زندگی فعالانهای را در پیش بگیرند. پزشکان معمولا به این بیماران، پیادهروی، کوهنوردی، دوچرخهسواری و… را پیشنهاد میکنند.
باور غلط درباره دیابت: مراقب باشید که از افراد مبتلا، دیابت نگیرید!
واگیردار بودن بیماری دیابت، از دیگر باورهای غلطی است که افراد ممکن است آن را باور کنند. از آنجایی که عواملی که سبب ایجاد این بیماری میشوند واگیردار نیستند، پس بیماری مسری نیست. صرفا ممکن است به صورت ژنتیکی به ارث برسد.
محصولات طبیعی و مصنوعی شفابخشی که دیابت را درمان میکنند!
یادتان باشد که به طورکلی، محصولی که بتواند به طور قطعی دیابت را درمان کند، وجود ندارد. پس قبل از هر چیز گول محصولات تبلیغاتی مدعی را نخورید!
شاید شنیده باشید که فلان محصول گیاهی قند را پایین میآورد. این مسئله درست است اما قبل از آن، باید یک چیز را بدانید. بعضی از گیاهان به طور بالقوه حاوی مواد و ویتامینهایی هستند که ممکن است با انسولین تداخل داشته باشد. همین مسئله باعث میشود که قندخون فرد به طور خطرناکی کاهش پیدا کرده و آسیب خیلی خطرناکی را متوجه فرد کند. پس بدون مشورت با پزشک، هیچ محصول یا حتی داروی گیاهی را مصرف نکنید.
منبع: Medicalnewstoday
مطالعه بیشتر: داروهای کاهش قند خون – راهنمای جامع برای مصرف آپومتفورمین