وقتی نتیجه تست بارداری شما مثبت میشود، افکار و سوالات مختلفی به ذهنتان خطور میکند؛ مثلاً چه زمانی باید اولین ویزیت قبل از زایمان را برنامهریزی کنید؟ آیا فرزند شما دختر خواهد بود یا پسر؟ آیا کودک شما در سلامت کامل است؟ با این حال، مراقبت از دندانها و لثهها ممکن است در این لحظه اولویت شما نباشد، اما باید بدانید که تغییرات هورمونی دوران بارداری میتواند تاثیرات قابل توجهی بر سلامت دهان و دندان شما داشته باشد.
در ادامه، جزئیات بیشتری در مورد التهاب لثه در دوران بارداری، روشهای پیشگیری از آن و درمانهای موجود برای شما توضیح داده شده است.
التهاب لثه در بارداری
اگر در حین مسواک زدن یا نخ دندان کشیدن متوجه خونریزی، درد یا تورم قابل توجهی شدهاید، ممکن است به التهاب لثه مبتلا شده باشید. در دوران بارداری، سطح هورمون پروژسترون در بدن افزایش مییابد. این افزایش هورمون میتواند شما را مستعد تجمع پلاکهای باکتریایی کند که به لثههای شما حمله میکنند.
علائم التهاب لثه در بارداری شامل موارد زیر است:
– لثههای متورم
– لثههای حساس و پف کرده
– خونریزی لثه
– لثههای قرمز
– بوی بد دهان
التهاب لثه در دوران بارداری معمولاً بین ماههای دوم تا هشتم بارداری ظاهر میشود و ممکن است در سه ماهه سوم به اوج خود برسد. زنان باردار همچنین با خطر بالاتری از پوسیدگی دندان و لق شدن آنها مواجه هستند.
دندانپزشک شما ممکن است توصیه کند که در سه ماهه دوم یا سوم بارداری یک جلسه برای ارزیابی سلامت دهان خود تنظیم کنید.
مطالعه بیشتر: ویتامین b12 در بارداری
چگونه از التهاب لثه بارداری جلوگیری کنیم؟
کنترل هورمونهای بدن شاید از دست شما خارج باشد، اما کارهای زیادی وجود دارد که میتوانید برای محافظت از دندانها و لثههای خود قبل و در طول بارداری انجام دهید:
1. بهداشت دهان و دندان را به خوبی رعایت کنید
بهتر است دو بار در روز دندانهای خود را مسواک بزنید. استفاده از خمیردندان حاوی فلوراید میتواند محافظت بیشتری فراهم کند.
همچنین حداقل یک بار در روز از نخ دندان استفاده کنید. نخ دندان کشیدن به حذف ذرات غذا و باکتریهای به دام افتاده کمک میکند.
وقت گذاشتن برای رعایت بهداشت دهان و دندان ارزشش را دارد. حتی ممکن است با ایجاد عادتهای منظم مسواک زدن و نخ دندان کشیدن، آسیب و التهاب وارد شده به دندانها و لثههای خود را کاهش دهید.
2. رژیم غذایی سالم داشته باشید
در دوران بارداری، به خصوص در سه ماهه اول، ممکن است احساس خوبی نداشته باشید، اما سعی کنید از یک رژیم غذایی متعادل و غنی از میوهها، سبزیجات، غلات کامل و محصولات لبنی استفاده کنید. همچنین، به جای آبمیوهها و نوشابهها، آب یا شیر را انتخاب کنید و از غذاهای شیرین یا نشاستهای مثل آبنبات، کلوچه، کیک و میوههای خشک دوری کنید. این قندها و نشاستهها با گذشت زمان میتوانند به دندانها و لثههای شما آسیب برسانند.
این نکات تغذیهای نه تنها برای سلامت دهان و دندان شما مفید هستند، بلکه به سلامت کلی بدن شما و حفظ سلامت جنین نیز کمک میکنند.
مطالعه بیشتر: چه چیزهایی را در بارداری نخوریم
3. با نمک دریا غرغره کنید
آیا هنگام مسواک زدن متوجه تورم یا خونریزی لثه شدهاید؟ غرغره با نمک دریا میتواند به کاهش التهاب و بهبود لثهها کمک کند. برای این کار، 1 قاشق چای خوری نمک را در 1 فنجان آب گرم حل کنید و این محلول را چند بار در روز در دهان بچرخانید و سپس بیرون بریزید (قورت ندهید).
4. به دندانپزشک خود مراجعه کنید
یکی از بهترین روشها برای پیشگیری از التهاب لثه در دوران بارداری، ارتباط منظم با دندانپزشک است. دندانپزشک شما میتواند مشکلات کوچک را قبل از تبدیل شدن به مشکلات بزرگ تشخیص دهد.
روشهای درمان لثه در بارداری
اگر این نکات برای پیشگیری مؤثر نبودند، دندانپزشک شما میتواند کمک کند. ممکن است برای شما آنتیبیوتیکهای خوراکی تجویز شود که با عفونت باکتریایی مبارزه میکند.
همچنین، دهانشویههای با قدرت تجویزی وجود دارند که میتوانند به درمان بیماری لثه کمک کنند. در موارد پیشرفتهتر، جراحی نیز ممکن است یکی از گزینهها باشد.
مطمئن شوید که دندانپزشک شما از هر گونه حساسیت دارویی که ممکن است داشته باشید مطلع باشد. برای جلوگیری از تداخلات دارویی احتمالی، فهرستی از تمام ویتامینها، مکملها و سایر داروهای بدون نسخه یا تجویزی که در دوران بارداری مصرف میکنید، ارائه دهید.
مطالعه بیشتر: بهترین قرص آهن در بارداری
عوارض التهاب لثه در دوران بارداری
التهاب لثه میتواند عوارضی در دهان و حتی بارداری شما ایجاد کند. پریودنتیت، یک مرحله پیشرفتهتر از بیماری لثه، میتواند به استخوانها گسترش یابد. ابتلا به پریودنتیت میتواند احتمال زایمان زودرس یا وزن کم نوزاد هنگام تولد را افزایش دهد، همچنین سایر مشکلات بهداشتی را نیز افزایش میدهد.
به یاد داشته باشید که لثهها، دندانهای شما را در جای خود نگه میدارند. در صورت عدم درمان، التهاب لثه ممکن است منجر به از دست دادن دندان شود.
چه زمانی به دندانپزشک خود مراجعه کنید
اگر هرگونه تغییر در دندانها یا لثههای خود مشاهده کردید که فکر میکنید باید فوراً به آن رسیدگی شود، با دندانپزشک خود تماس بگیرید.
گاهی اوقات زنان باردار ممکن است آنچه به عنوان “تومورهای بارداری” شناخته میشود، روی لثههای خود ایجاد کنند. این تومورها خوشخیم هستند و معمولاً پس از زایمان از بین میروند. با این حال، ممکن است خونریزی کنند و دندانپزشک شما میتواند در صورت نیاز آنها را بردارد.
حتماً به دندانپزشک خود اطلاع دهید که باردار هستید، حتی اگر هنوز به دوستان و خانواده خود نگفتهاید. این اطلاعات برای ارائه بهترین مراقبت ضروری است.
شما همچنین باید در طول بارداری خود به نظافتهای منظم دندان پایبند باشید.
اگر نگران خطر اشعه هستید، معمولاً میتوانید برنامهریزی عکسبرداری با اشعه ایکس را تا بعد از بارداری به تعویق بیندازید.
اگر دندانپزشک شما نیاز به عکسبرداری با اشعه ایکس دارد، برای ایمنی، یک پیشبند برای قرار دادن روی شکم و یکی دیگر برای پوشاندن تیروئید به شما داده میشود.
مراقبتهای بیشتر
در دوران بارداری، باید به موارد زیادی توجه کنید. اما مهم است که چند مورد را به لیست خود اضافه کنید:
– مرتب مسواک بزنید و نخ دندان بکشید
– غذای سالم بخورید
– غرغره با نمک را امتحان کنید
– به نظافتهای منظم دندانپزشکی پایبند باشید
– مصرف غذاها و نوشیدنیهای شیرین را محدود کنید
خبر خوب این است که پس از زایمان، لثههای شما باید نسبتاً سریع به حالت عادی بازگردند. اگر همچنان احساس درد و ناراحتی دارید، به دندانپزشک خود اطلاع دهید.
منبع: healthline