در کودکان ترس و نگرانی زیاد است و گاهی ممکن است احساس غم و ناامیدی کنند. در مراحل مختلف رشد، ترسهای متفاوتی در کودکان ایجاد میشود.
به عنوان مثال، کودکان نوپا اغلب زمانی که از والدین خود دور هستند، حتی اگر فرد دیگری از آنها مراقبت کند، دچار نگرانی و اضطراب خواهند شد.
اگرچه ترس و نگرانی بین کودکان تا حدی طبیعی است. اما غم و ترس شدید میتواند ناشی از اضطراب و افسردگی باشد.
مطالعه بیشتر: کمبود ویتامین د در کودکان
اضطراب
اگر ترسها و نگرانیهای کودک از حد معمول بیشتر شود، همچنین اگر این ترس و نگرانیها در مدرسه، خانه یا فعالیتهای روزانه کودک مانند بازی اختلال ایجاد کند، او ممکن است مبتلا به اختلال اضطراب تشخیص داده شود.
نمونههای مختلفی از انواع اختلالات اضطرابی عبارتند از:
- ترس شدید هنگام دوری از والدین (اضطراب جدایی)
- ترس شدید از یک چیز یا موقعیت خاص، مانند سگ، حشرات، یا مراجعه به پزشک (فوبیا)
- ترس شدید از مدرسه و مکانهایی که افراد در آن حضور دارند (اضطراب اجتماعی)
- نگرانی زیاد درباره آینده و اتفاقات بد (اضطراب عمومی)
- تجربه کردن دورههای مکرر ترس ناگهانی، غیرمنتظره و شدید که همراه با علائمی مانند تپش قلب، مشکل در تنفس، یا احساس سرگیجه، لرزش، یا عرق کردن (اختلال پانیک) است.
اضطراب ممکن است به صورت ترس یا نگرانی ظاهر شود. همچنین توجه داشته باشید که میتواند باعث تحریک پذیری و عصبانیت کودکان شود. علاوه بر این موارد علائم اضطراب میتواند شامل مشکلات خواب و همچنین علائم فیزیکی مانند خستگی، سردرد یا معده درد باشد. برخی از کودکان مضطرب نگرانیهای خود را بروز نمیدهند، بنابراین علائم مشخص نخواهد شد و اطرافیان متوجه آن نخواهند شد.
مطالعه بیشتر: حساسیت غذایی در کودکان
افسردگی
گاهی اوقات غمگین بودن یا احساس ناامیدی بخشی از زندگی هر کودکی است. با این حال، برخی از کودکان نسبت به چیزهایی که قبلاً از آنها لذت میبردند احساس غمگینی یا بی علاقگی میکنند. همچنین ممکن است در موقعیتهایی که میتوانند تغییر دهند احساس ناتوانی یا ناامیدی کنند. هنگامی که کودکان احساس غم و ناامیدی مداوم میکنند، ممکن است افسردگی در آنها تشخیص داده شود.
نمونههایی از رفتارهایی که اغلب در کودکان مبتلا به افسردگی دیده میشود، عبارتند از:
- اغلب اوقات احساس غمگینی، ناامیدی یا تحریک پذیری میکند
- به انجام کارهای سرگرم کننده تمایلی ندارند و یا از انجام آنها لذتی نمیبرند
- تغییر در الگوهای غذایی – خوردن بسیار بیشتر یا بسیار کمتر از حد معمول
- تغییر در الگوهای خواب – خواب بسیار بیشتر یا بسیار کمتر از حد معمول
- تغییر در انرژی – خسته و تنبل یا پرتنش و بی قرار بودن در اغلب اوقات
- مشکل در توجه کردن
- احساس بی ارزشی، بیهودگی یا گناه
- داشتن رفتارهای خودآزاری و خود تخریبی
افسردگی شدید میتواند کودک را به فکر خودکشی یا برنامه ریزی برای خودکشی سوق دهد. برای جوانان 10 تا 24 سال، خودکشی یکی از علل اصلی مرگ و میر است.
درمان افسردگی و اضطراب
اولین قدم برای درمان این است که با یک متخصص سلامت روان در مورد ارزیابی مشکلات کودک خود صحبت کنید. گروه ویژه خدمات پیشگیرانه ایالات متحده غربالگری اضطراب و غربالگری افسرگی را در کودکان 8 تا 18 سال توصیه میکند. برخی از علائم و نشانههای اضطراب یا افسردگی در کودکان میتواند ناشی از شرایط دیگری مانند تروما باشد. علائم خاصی مانند مشکل در تمرکز میتواند نشانه اختلال کمبود توجه/بیش فعالی باشد. انجام یک ارزیابی دقیق برای دریافت بهترین تشخیص و درمان مهم است. مشاوره با یک متخصص میتواند به تعیین اینکه آیا دارو باید بخشی از درمان باشد یا خیر کمک کند.
رفتار درمانی
یک متخصص سلامت روان میتواند یک برنامه درمانی را ترتیب دهد که برای کودک و خانواده بهترین نتیجه را داشته باشد. رفتار درمانی شامل درمان فردی کودک، خانواده درمانی یا ترکیبی از هر دو است. مدرسه نیز میتواند در طرح درمان گنجانده شود. برای کودکان بسیار کوچک، مشارکت دادن والدین در درمان امری کلیدی است. درمان شناختی-رفتاری یکی از روشهای درمانی است که برای درمان اضطراب یا افسردگی به ویژه در کودکان بزرگتر استفاده میشود. رفتار درمانی برای اضطراب ممکن است شامل کمک به کودکان برای مقابله و مدیریت علائم اضطراب باشد. همچنین به تدریج آنها را در معرض ترس خود قرار می دهد تا به آنها کمک کند یاد بگیرند که چیزهای بد اتفاق نمیافتد.
همچنین درمان میتواند شامل راههای مختلفی باشد که به کودک کمک میکند استرس کمتری داشته باشد و سالمتر زندگی کند. راه هایی مانند غذای مغذی، فعالیت بدنی، خواب کافی و حمایت اجتماعی.
مطالعه بیشتر: بشقاب غذای سالم کودکان
مدیریت علائم: سالم ماندن
سالم بودن برای همه کودکان به ویژه برای کودکان مبتلا به افسردگی یا اضطراب از اهمیت زیادی برخوردار است. علاوه بر دریافت درمان مناسب، داشتن یک سبک زندگی سالم نیز میتواند در مدیریت علائم افسردگی یا اضطراب نقش داشته باشد. در ادامه چند مورد وجود دارد که ممکن است کمک کننده باشد:
- رعایت یک برنامه غذایی سالم با محوریت میوهها، سبزیجات، غلات کامل، حبوبات (به عنوان مثال، لوبیا، نخود و عدس)، منابع پروتئین بدون چربی و مغزها و دانهها
- داشتن حاقل 60 دقیقه فعالیت بدنی روزانه
- رعایت میزان خواب توصیه شده در هر شب بر اساس سن
- تمرین تکنیکهای مایندفولنس (تمرکز در لحظه حال) یا آرامش
پیشگیری از اضطراب و افسردگی
دقیقاً مشخص نیست که چرا برخی از کودکان دچار اضطراب یا افسردگی میشوند. عوامل زیادی ممکن است نقش داشته باشند، از جمله زیست شناسی و خلق و خو. اما همچنین مشخص است که برخی از کودکان در موارد زیر بیشتر اضطراب و افسردگی را تجربه میکنند:
- هنگام تجربه استرس
- زمانی که مورد بدرفتاری قرار میگیرند
- هنگامی که توسط سایر کودکان مورد آزار و اذیت قرار میگیرند یا طرد میشوند
- والدین آنها دچار اضطراب یا افسردگی باشند
منبع: CDC
مطالعه بیشتر: مهمترین ویتامینهای کودکان _ کمبود آهن در کودکان